Triggerpoints

Triggerpoint-therapie is in de Verenigde Staten uitgegroeid tot een uiterst waardevolle behandeling binnen de medische zorg. Ook in Nederland wordt de behandeling vanwege goede resultaten steeds vaker toegepast.

Welke aandoeningen worden behandeld met deze Triggerpointtherapie? Nagenoeg alle overbelastingsklachten waarmee u bij de fysiotherapeut komt: schouder-nekklachten, tennisarm, lage rugklachten, sportblessures, een overbelaste pols of enkel, maar ook klachten na operaties, een frozen shoulder, enz.

De Triggerpoint-therapeut heeft kennis van de locaties waar deze trigger points voorkomen en kijkt verder dan de plaats van de klacht alleen. Trigger points geven namelijk vaak een uitstralende pijn in aangrenzende gebieden in het lichaam. Het is dus belangrijk dat de therapeut verder kijkt dan zijn neus lang is en precies weet waar de klacht vandaan komt, om een goede behandeling te kunnen geven.

Het behandelen van trigger points kan worden toegepast door middel van frictie/massagetechnieken. Manuele therapeuten in de VS maken hier vaak gebruik van. Ook is er een toepassing ‘dry needling’ waarbij de trigger points met een naald (net als bij de acupuncturist) worden aangeprikt.

Trigger points zijn overgevoelige plekken die in alle spieren van het bewegingsapparaat kunnen worden aangetroffen. Voor de therapeut zijn de trigger points waarneembaar als verharding of strakke streng binnen een spier of spiergroep. Deze trigger points zijn niet zeldzaam en komen voor bij alle spieren die chronisch, herhaaldelijk of acuut overbelast worden.