Valpreventie ouderen

In de afgelopen jaren is steeds meer zorg ontstaan over het aantal valincidenten die dagelijks ontstaan bij ouderen. Uit statistieken van de spoedeisende hulp blijkt dat gemiddeld elke vijf minuten een 65-plusser als gevolg hiervan wordt binnengebracht. Daarnaast is aannemelijk dat er veel meer valincidenten zijn, die niet worden gemeld. Ook de ernst van het aantal ongevallen is aanzienlijk en varieert van kneuzingen, breuken tot hersenletsel. Een val kan dus zeer ernstige gevolgen hebben. Per dag overlijden gemiddeld vier mensen aan die ernstige gevolgen.

Ouder worden brengt met zich mee dat zowel kracht als uithoudingsvermogen minder worden. Ook krijgen ouderen met het stijgen van de leeftijd steeds meer last met evenwicht en neemt ook het reactievermogen af. Daarbij komen vaak ook klachten als, verminderd gehoor en gezichtsvermogen. Veel ouderen zijn ook minder alert. Eenvoudige activiteiten in het leven als opstaan, lopen, traplopen en fietsen kunnen dan onveiliger worden.

Door de vergrijzing komen steeds meer ouderen, die gemiddeld ouder worden en daarbij steeds meer klachten vertonen. Een programma om vallen bij ouderen te voorkomen kan veel leed voorkomen en bijkomend de ziektekosten en daarmee de zorgpremies laag houden.